Tips voor het gebruik van Wasbare Luiers op het Kinderdagverblijf

Als je de keuze hebt gemaakt om over te stappen op wasbare luiers dan wil je het liefst dat je zoon/dochter helemaal overstapt. Thuis zal dat meestal wel goed komen aangezien je daar zelf de touwtjes in handen hebt maar als je kind naar je ouders/oppas/kinderopvang gaat dan zul je daar de mensen ook nog moeten overtuigen van de wasbare luier.

Aangezien wasbare luiers steeds meer gemeengoed worden zijn de meeste kinderdagverblijven al wel eens in aanraking gekomen met wasbare luiers. Dat scheelt want dan hoef je niet uit te leggen hoe het werkt. Sommige kinderdagverblijven hebben een duidelijk  beleid omtrent wasbare luiers (wel/niet) anderen kijken het per geval aan. Ben je van plan gebruik te gaan maken van wasbare luiers, geef dit aan bij het kennismakingsgesprek.

Geef uitleg hoe de Wasbare Luier werkt

Onze eigen ervaring is dat de meeste kinderdagverblijven er wel voor open staan maar dat het vooral de onbekendheid is bij de begeleiding. Daar kan soms het idee heersen dat Wasbare Luiers vies zijn en dat de luier vaker moet worden vervangen dan een wegwerpluier. Als je op een dag 60 tot 80 luiers moet vervangen dan is het idee van extra werk niet leuk en daarbij komt ook dat dit tijd is die niet besteed kan worden aan de begeleiding van de kinderen.

De ervaring leert dat door het wegnemen van deze onduidelijkheden dat de begeleiding snel in zal zien dat het vervangen van een wasbare luier net zo veel werk inneemt als een normale luier en dat er verder geen obstakels meer zijn. Neem even rustig de tijd om uit te leggen hoe de luiers werken en laat ook zien hoe je de wasbare luier vervangt.

Door verloop of roulatie of ziekte kan de begeleiding wisselen. Blijf steeds de tijd nemen om uit te leggen hoe de luiers werken. Je zult zien dat na verloop van tijd iedereen weet hoe de wasbare luier en dat de uitleg in het vervolg onderling wordt gedaan.

Benadruk kostenbesparing en milieuvoordelen

Uiteraard is het goed om te benadrukken dat wasbare luiers goed zijn voor het milieu en dat er mede hierdoor tot wel 22 kilo afval per week minder wordt geproduceerd. Daarbij komt ook dat het kinderopvang minder luiers hoeft in te kopen wat dus een kostenbesparing is.

Welke wasbare luier is geschikt voor het kinderdagverblijf?

De meest geschikte wasbare luier voor het kinderdagverblijf is de alles-in-één wasbare luier. De werkwijze van de luier komt het meest overeen met de wegwerpluier. De luier wordt bij iedere verschoning in zijn geheel vervangen.

Het tweedelig systeem is ook geschikt voor het kinderdagverblijf maar vergt initieel iets meer uitleg.

Als je al voor een bepaald systeem hebt gekozen blijf daar lekker bij en ga niet overstappen omdat het makkelijker is voor het kinderdagverblijf.

Maak het zo makkelijk mogelijk voor het Kinderdagverblijf

Wil je het kinderdagverblijf meekrijgen dan is het aan te raden om het zo makkelijk mogelijk te maken. Bereid de wasbare luiers zo goed mogelijk voor. Doe de inlegvellen alvast in de wasbare luier en doe de rits van de wetbag alvast open.

Wat te doen als het kinderdagverblijf geen wasbare luiers wil?

Je kunt het kinderdagverblijf uiteraard niet dwingen mee te werken met het gebruik van wasbare luiers. Sommige kinderdagverblijven zijn er nog niet aan toe en zullen de boot afhouden. Veelal zul je zien dat het management van het kinderdagverblijf wel wil maar dat er vooral weerstand is vanuit de dagenlijkse begeleiding. Probeer ook eens contact op te nemen met de ouderraad, indien deze aanwezig is. Misschien dat er via deze weg iets te regelen valt.

Mocht jullie nog tips of ervaring hebben die je wilt delen met ons, neem dan gerust even contact op. Wij zullen het artikel verder blijven aanvullen met relevante tips.