Hoe werken wasbare luiers?

Het verschonen van een wasbare luier is net zo’n fris werkje als het verschonen van een wegwerpluier. Het grote verschil is dat je wasbare luiers wast. Dit maakt wasbare luiers veel duurzamer en voordeliger dan wegwerpluiers.

Wasbare luiers in de praktijk

Een wasbare luier verschoon je net als een wegwerpluiers als deze vies is. Het verschonen ziet er als volgt uit:

  1. Leg een schone wasbare klaar
  2. Maak de vieze luier open
  3. Gooi het inlegvel weg: in een wasbare luier zit een inlegvel, dit is een biologisch afbreekbaar papiertje wat de meeste ontlasting op vangt. Dit papiertje gooi je weg bij het verschonen;
  4. Doe de vieze wasbare luier in de was;
  5. Vervolgens pak een schone luiers;
  6. Je legt hier een inlegvel in;
  7. En je doet luier aan bij je kindje 

We hebben ook een filmpje gemaakt want een video zegt meer dan 1000 woorden:

Welke type wasbare luiers zijn er?

Als je je voor het eerst gaat oriënteren in wasbare luiers, dan duizelt het je al snel. Er zijn namelijk veel merken en verschillende systemen waardoor het lastig is om een goed beeld te krijgen. Om alles overzichtelijk te houden, werkt duurzameluiers.nl met twee type systemen. Dit zijn goedwerkende en de meest gebruikte systemen:

  • All-in-One, afgekort AIO: een All-in-One luiers werkt net als een wegwerpluier. Dit is één geheel dat na gebruik direct de was in kan.
  • Tweeledig systeem: dit systeem bestaat uit twee delen, een binnen broekje, en een buiten broekje (dit wordt ook wel over broekje genoemd).

Het verschil in beide systemen is dat een tweeledig systeem laagjes creëert waardoor je niet steeds de hele luier in de was hoeft te doen. Hierbij een aantal voor- en nadelen per type luier:

  • All-in-one: dit werkt net als een wegwerpluiers, het verschonen gaat net zo snel. Nadeel is dat de gehele luier steeds direct na gebruik in de was moet, waardoor vaker je wast dan met een tweedelig systeem.
  • Tweedelig systeem: omdat het buiten broekje na gebruik niet direct de was in hoeft, heb je minder buiten broekjes nodig (en is dus goedkoper) en hoef je minder vaak te wassen. Het verschonen duurt dus wel ietsje langer, omdat het binnen broekje wordt vervangen.

 En zo ziet dan het verschonen van een tweedelig systeem er uit:

  1. Leg een schoon binnen broekje klaar
  2. Maak de vieze luier open
  3. Gooi het inlegvel weg: in een wasbare luier zit een inlegvel, dit is een biologisch afbreekbaar papiertje wat de ergste ontlasting op vangt en dit papiertje gooi je weg bij het verschonen
  4. Haal het binnen broekje uit het buiten broekje en gooi het binnen broekje in de was
  5. Leg of klik (afhankelijk van het systeem) een nieuw binnen broekje in de buitenbroek
  6. Leg een inlegvel in de binnen broek
  7. Doe de luier om en klaar is Kees!

Wat doen we met lange nachten?

Beide systemen zijn lekvrij en werken goed. Alleen weten we allemaal dat je in sommige gevallen zwaarder geschut nodig hebt. Denk hierbij aan de nachten, of als je in een situatie bent waarin je niet direct kunt verschonen. Voor deze situaties hebben we de booster. De vorm van een booster is vergelijkbaar met… een maandverbandje 😉 De booster plaats je in het binnen broekje, of tussen het binnen- en buiten broekje in.

En vergeet niet; je plaatst altijd een inlegvel in de luier, of op de booster. Dit papiertje vangt namelijk de ontlasting op.

Klik hier voor een lijst van alle artikelen die je nodig hebt wanneer je wasbare luiers wilt gaan gebruiken. Wil je meer weten over wasbare luiers en duurzaamheid, klik dar hier. Of als je meer wilt weten wat de financiële voordelen zijn van wasbare luiers, klik dan hier.